Wil je op vakantie naar Zuid-Afrika? Ben je geïnteresseerd in de apartheid en zijn geschiedenis en ben je een echte filmliefhebber? Dan moet je deze 4 films echt eens kijken. Het geeft je meer kennis over de apartheid en de geschiedenis van Zuid-Afrika. Dit is mijn top vier. Welke films zou jij hier nog aan toevoegen?

1. Mandela: Long walk to freedom (2013)
De film is gebaseerd op de autobiografie van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Zijn leven, als bokser en student, zijn jaren in de gevangenis en natuurlijk de afschaffing van de apartheid komen allemaal in de film naar voren. Na jaren vechten is het dan zo ver, de eerste democratische verkiezingen worden gehouden in Zuid-Afrika, Mandela wordt president. Interessant om te zien hoe de meest invloedrijke man in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, zijn leven leidde en wat hij opofferde.

2. Black butterflies (2011)
Wellicht een iets minder bekend persoon voor velen, maar haar beroemdste gedicht “Die Kind” (wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga) werd door president Nelson Mandela voorgelezen in zijn eerste speech in het nieuwe Zuid-Afrikaanse parlement op 24 mei 1994.

Black Butterflies laat het leven van dichtster Ingrid Jonker zien, tijdens het apartheidsregime. De film gaat over de blanke dichtster en weergeeft een interessante kijk op het apartheidsregime. Het verhaal vanuit de andere kant.

3. The Bang Bang Club (2010)
De Bang Bang Club is een waargebeurd verhaal over vier jonge fotografen – Greg Marinovich, Joao Silva, Kevin Carter en Ken Oosterbroek –. Er ontstaat een intense vriendschap, waarbij ze strijden voor gerechtigheid en het weergeven van de waarheid, vooraf aan de vrije verkiezingen begin jaren 90. De fotografen laten de wereld zien hoe de harde weg van apartheid naar democratie verloopt, waarbij niet iedereen ongeschonden uit de strijd komt.

4. Skin (2009)
Skin, is een van de meest bewegende verhalen over de apartheid in Zuid-Afrika. Sandra Laing is een zwart kind dat in de jaren 50 geboren wordt in een wit gezin. Op tienjarige leeftijd wordt Sandra uit de witte samenleving verdreven. Een indrukwekkende film bekeken vanuit de ogen van een jong meisje, dat uitgroeit tot een volwassen vrouw. Een leven met verwerping tot acceptatie en verraad tot verzoening.