Precies zoals wij Nederlanders het graag zien: alles bij elkaar gooien en desgewenst nog even aanstampen. Potjiekos (spreek uit: poikie-kos) is afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse keuken en betekent letterlijk vertaald ‘kleine pot eten’.

Vandaag de dag geldt potjiekos nog steeds als één van de lekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten. Ik zocht voor jou een smakelijk en makkelijk Zuid-Afrikaans recept, zodat je net zoals ik ook na je Zuid-Afrikaanse avontuur nog kunt genieten van dat lekkere eten uit Zuid-Afrika.

Mijn Potjiekos: Ik was in het Richterveld National Park. Hier hebben we drie dagen op de Orange river gepaddeld. Na de eerste dag paddelen sloegen we ons kamp naast de rivier bedding. Genietend van de zonsondergang, die achter de grote canyoning verdween, begonnen we aan het snijwerk voor deze stoofpot. Simpel en makkelijk werk. Ondertussen was het vuur aangemaakt en de wijn ingeschonken. De pot ging op het vuur en onder de heldere sterren hemel hebben we, 2 uur lang, de heerlijke geuren op mogen nemen van de pruttelende pot.

Lekker eten, een wijntje, sterrenhemel en kampvuur, dat is voor mij wel echt ultiem genieten!

Zo maak je potjiekos klaar:
Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 1 kg rundvlees

  • 6 gesneden aardappelen

  • 1 teentje geperste knoflook

  • 2 gesneden uien

  • 3 gesneden wortelen

  • 300 gram bloemkoolroosjes

  • 15 gram bruine suiker

  • 100 ml sinaasappelsap

  • 125 gram geraspte kaas

  • Olijfolie

  • Peper en zout

Bereidingswijze (2 uur)
1. Snijd het vlees in stukjes.

2. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan, bak het vlees totdat het bruin is en breng het op smaak met peper en zout.

3. Voeg de geperste knoflook en gesneden uien toe aan het vlees in de pan.

4. Als derde laag doe je de stukjes aardappelen erbij.

5. Gooi als laatste de groenten, bruine suiker en sinaasappelsap in de pan en laat het geheel zo’n 1,5 a 2 uur sudderen. Neem af en toe een kijkje onder de deksel om ervoor te zorgen dat het goedje niet droogkookt. Let op: roeren is doodzonde nummer één!

6. Strooi wat geraspte kaas over de potjiekos, vlak voordat je deze serveert.

Eet smakelijk!