Jazeker, de voorbereiding begint al thuis. Een reis naar Zuid-Afrika is niet compleet zonder op safari te gaan. Waar heb je de meeste kans om ‘The Big Five’ te zien? Waar en wanneer onderneem je een game walk, een game drive of een night drive? Welk jaargetijde is het meest geschikt om op safari te gaan?

Zeg nou eerlijk hebben jullie er ooit over nagedacht wanneer het de beste periode is, om op safari te gaan? Ik niet namelijk. Iedereen kan op safari gaan, zelfs zonder voorbereiding, maar je kunt je kansen wel vergroten om de Big Five te zien door voorbereidingen te treffen. Dat is iets wat we allemaal willen en daarvoor gaan we op safari!

Daarom deze hand-out, zodat jullie goed voorbereid op safari gaan en terugkomen met de mooiste ervaringen en prachtig beeldmateriaal.

Op Safari
Door de jaren heen heeft het begrip ‘safari’ steeds meer betekenissen gekregen. Het woord is afkomstig uit het Kiswahili, de taal die in grote delen van Oost-Afrika wordt gesproken, en het betekent ‘reis’. Safari is een van de weinige woorden uit de Afrikaanse taal die het tot de westerse woordenboeken hebben geschopt. In de hele wereld staat het woord gelijk aan, op reis gaan om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Big five
De meeste mensen gaan tijdens een safari op zoek naar de Big Five. Oorspronkelijk waren dit de dieren die jagers het liefst meenamen als jachttrofee, zoals de buffel, de olifant, de leeuw, de luipaard en de zwarte neushoorn. Tegenwoordig bestaat de trofee van een safari uit de meest spectaculaire foto van een dier en dan willen we natuurlijk meer zien dan de Big Five. Daarom spreken we ook van ‘Africa’s Big Nine’: de zebra, de giraffe, het nijlpaard en de cheeta komen er dan bij. In Zuid-Afrika kan je dit zelfs uitbreiden naar ‘The Big Eleven’, ga je nog op ocean-safari, dan heb je de kans om ook nog de witte haai en de walvis aan het lijstje toe te voegen.

Sommige brochures en natuurfilms geven een te optimistisch beeld van het zien van wilde dieren tijdens een safari. Alsof je je door de rijen wild heen moet wringen. Dat zal niet gebeuren. Niettemin blijft door het ervaren van eindeloze ruimte en ongerepte natuur, die in Nederland zeer schaars is, de safari meer dan waard. Doorgaans heb je grote kans om een zebra, giraffe, olifant, nijlpaard, buffel, baviaan, knobbelzwijn, gnoe, hartenbeest, gazelle en impala te zien. Tot de categorie waar wat meer geluk en soms geduld voor nodig is, behoren de leeuw, de gevlekte hyena, de jachtluipaard, de neushoorn en de koedoe. Een aantal dieren krijg je nog maar zelden te zien. Het gaat hier onder meer om de luipaard, de gestreepte jakhaals, de wilde hond, de caracal, de serval, de grootoorvos en de gestreepte hyena.

Binnenkort meer informatie over op safari gaan! Hieronder wat beelden van mijn safari’s.